Nowe życie pomiędzy estakadami – projekt zagospodarowania terenu

Planty 2.0

Rozwój infrastruktury kolejowej generuje często odwrócenie się zabudowy od torów, a okoliczni mieszkańcy dążą do izolacji. Utworzenie estakady w miejscu istniejących nasypów pozwala uwolnić wiele nowych połączeń. Cały teren znajdujący się pod staje się idealną przestrzenią przeznaczoną dla ludzi. Zmieniający się styl życia generuje nowe aktywności dlatego nowy teren w centrum historycznego miasta ma szansę wprowadzić tam współczesne sposoby kształtowania przestrzeni publicznych. Nowo projektowany obszar ma zachęcać do spędzania tam czasu wszystkich ludzi, różne grupy społeczne, wiekowe, zawodowe. Nowy park zakłada brak podziałów na jakiejkolwiek płaszczyźnie oraz łączy Bulwary Wiślane z Dworcem Głównym wprowadzając kolejną przestrzeń natury w Krakowie. Ważnymi zielonymi odniesieniami w pobliżu są zadrzewione aleje Daszyńskiego, Nowy Cmentarz Żydowski, Ogród Botaniczny.

Moduł

Charakterystyczny kwadrat Rynku Głównego o boku prawie 200×200 metrów staje się jednym z motywów wiodących przy kształtowaniu Węzła Komunikacyjnego. Obrys kwadratu przeniesiony pod nieco innym kątem w obszar ul. Dietla i Grzegórzeckiej ma podkreślać znaczenie tego miejsca. Obejmuje on wierzchołkami kwartały zabudowy schodzące się w tym miejscu a także całą Halę Targową. Zahacza również o Halę Lodowiska. Te ważne formalnie punkty świadczą o randze tego miejsca oraz o znaczeniu jakie będzie miało w przyszłości stanowiąc punkt przesiadkowy dla wielu mieszkańców Krakowa oraz podróżnych. Jeśli chodzi o sposób kształtowania rzutu Węzła został tam nałożony kolejny moduł zagęszczony do siatki 50×50 metrów. Co pozwala w jasny i uporządkowany sposób kształtować ciągi komunikacyjne.

Strefowanie nowego obszaru

Węzeł

Utworzenie nowych połączeń kolejowych rozwija sieć transportową w mieście co będzie skutkowało większym przepływem pasażerów. Obszar opracowania zostaje poszerzony tak żeby obejmował 3 pierwsze, główne przystanki po opuszczeniu przez pasażerów Dworca Głównego- Grzegórzki- Zabłocie. Przy przystanku Grzegórzki powstaje nowy Węzeł Komunikacyjny- 4 poziomowy. Poziom -2 to parkingi; poziom -1 parkingi, komunikacja samochodowa oraz tramwajowa; poziom 0 to komunikacja piesza oraz rowerowa; poziom +1 infrastruktura kolejowa. Rozplanowanie ścieżek w Węźle zapewnia dojścia do najważniejszych kierunków oraz obiektów w pobliżu.

Kultura

Kraków ze swoimi licznymi instytucjami kulturalnymi, teatrami, galeriami sztuki jest idealnym środowiskiem dla każdego człowieka. Nowy fragment miasta również wzbogacamy w ten nieodłączny element. Fragment opracowania znajduje się w sąsiedztwie historycznego centrum, Zamku na Wawelu, Krakowskiego Kazimierza czy Cricoteki. Przestrzeń sprzyja organizacji wystaw, koncertów, instalacji, interwencji artystycznych. Promuje inne krakowskie inicjatywy. Fragment żółty- pierwsza strefa za Dworcem Głównym na południe to strefa kultury. Umieszczone tam aktywności mają skłaniać ludzi do częstszego uczestniczenia w życiu artystycznym, kulturalnym Krakowa. Również w obszarze Węzła w uwolnionych teraz tunelach wiaduktu będzie przestrzeń na wystawy i inne wydarzenia związane z kulturą i edukacją.

Rekreacja

W sąsiedztwie estakady znajdują się zarówno hala sportowa jak i korty tenisowe. Sprzyja to utworzeniu przestrzeni rekreacyjnej- kolor niebieski- z licznymi sprzętami do ćwiczeń, miejscami na zajęcia plenerowe i rozwijanie swojej kondycji. Współcześnie zdrowy tryb życia to już norma. Dajemy Krakowianom kolejny fragment zieleni łączący Bulwary Wiślane z Plantami Krakowskimi rozszerzając dotychczasowe trasy biegowe i rowerowe. Pod estakadą zostaję umieszczony skatepark, plac zabaw, siłownia plenerowa, boisko do koszykówki, ścianka wspinaczkowa a także trybuny zintegrowane z kortami tenisowymi.

Natura

Ostatni odcinek pomiędzy Kazimierzem a Nowym Cmentarzem Żydowskim pozostaje nasypem kolejowym. Pozwala to na utworzenie ścieżek spacerowych wśród zieleni wzdłuż nasypów. Wpisuje się to w idee spokojnego wypoczynku z niezbędną małą architekturą wśród zieleni. Spokojny, refleksyjny kontekst tego miejsca współgra z jego nową funkcją.